Verdens plastikk problem

Verdens plastikk problem

Vet ikke helt hvordan jeg skal angripe det å skrive litt om verdens plastikk problem. Men jeg forsøker nå i hvert fall uansett og så får vi se hvor vi ender. For dette problemet tror jeg er meget større enn mange er klar over. Og hva kan DU gjør for å hjelpe til å redusere dette problemet. Det skal faktisk ikke så mye til for å hjelpe til litt. Det har blitt fokusert en del på Thailand i denne forbindelsen, men problemet er ganske stort i hele verden tror jeg. Selv om det kanskje har kommet mest tydelig frem nettopp i Thailand.

Thailand

Det er kanskje ikke så veldig rart at dette problemet har blitt fokusert nettopp mot Thailand. For dersom du har vært i Thailand noen gang så har du sikkert lagt merke til hvordan nettopp thaier bruker plastikk til ganske mye mer enn alle andre land jeg kjenner til i hvert fall.

I Thailand kan du gå til en gatevogn for å kjøpe deg en cola – og du får den servert i en plastikk pose med is og colaen din sammen med et sugerør stukket ned for å drikke. Både posen og sugerøret er jo plastikk og av typen plastikk som er beregnet på engangs bruk. Dette blir servert på denne måten på grunn av selgerens og landets økonomi. Glassflasken colaen opprinnelig befant seg i har en viss verdi og blir dermed beholdt av selgeren for at han skal kunne holde prisen på salget av cola så lav som mulig og ikke ha ekstra utgifter. Plastikk er nemlig veldig billig i Thailand. Så dessverre er den så billig at «alle» bare slenger den rundt seg. Men det er mange flere sammenhenger man bruker plastikk enn å få servert en cola med is.

Jeg trodde ikke mine egne øyne når jeg første gang så at det ble hentet bensin i en plastikk pose til en motorsykkel / moped som hadde kjørt tom for drivstoff lenger ned i gata. Men joda bensinen ble hentet i en plastikk pose og fylt på tanken til mopeden. Og gjett hvor plastikkposen havnet – jo du gjettet riktig – i grøftekanten der bensinen ble fylt på mopeden.

Stort problem

Problemet er nok allerede en del større enn vi (vi er de som lever i hele verden) er klar over. For dessverre så forsvinner en masse av denne plastikken ut i sjøen og forsvinner under vannets overflate. Og dermed ute av syne for oss i det daglige. Men problemet blir dermed bare større og større for de dyrene som lever i vannet og av vannet eller sjøen.  De både får i seg plastikk og blir «fanget» av denne plastikk mengden.

Hva kan du gjøre

Det er faktisk ganske mye du kan gjøre for å bidra til et slikt problem.

  • Du kan for eksempel ta med deg et handlenett neste gang du går i butikken for å handle og dermed ikke bruke plastikk pose som omtrent alle butikker benytter.
  • Du kan plukke opp plastikk du finner ute i naturen og kaste den i søpla som blir samlet inn offisielt.
  • Du kan begynne å resirkulere all plastikken du til vanlig kaster i ditt avfall, slik at den kan benyttes igjen.

Slik kunne jeg har lagd en lang liste. Tenk deg om selv og start å hjelpe verden med dette voksende problemet er min anbefaling.

Hva kan du gjøre

© 2021 N-M-A