Thailand og Songkran trafikk

Thailand og Songkran trafikk

Mars måned er straks forbi, og da kommer den store måneden for trafikk ulykker her i Thailand. Songkran er en høytid hvor omtrent alle skal hjem til sine fødesteder og foreldre for å feire høytiden. Men dessverre så er ikke thaier verdens beste sjåfører og det skjer en masse ulykker i forbindelse med denne høytiden. Dessverre så er det også mange som kjører bil uten å ha tillatelse til det med førerkort. Og dessverre så er det mange som kjører i påvirket tilstand. Ulykkene er så mange at det kommer daglige statistikker i nyhetene over tallene.

Songkran

Songkran er nyttår for det thailandske folket og det er fest i flere dager. Hoved dagene i år 2018 er fra 13. til 15 april. Noen vil nok starte dagen før med litt festing allerede og ganske mange vil strekke det lenger enn til 15. april. I de store turist områdene strekker de det langt ut og kanskje hele den påfølgende uken. For eksempel i Pattaya er det umulig å gå utenfor døren disse dagene uten å bli våt. Her må man bare forberede seg med å få alt av verdier i plastikkposer som kan forsegles.

I Pattaya er det normalt den 19 april som er den store dagen, men jeg har hørt snakk om at dette skulle utvides til 21. april i år for å få dagen i helgen. Ubekreftet så jeg vet ikke om dette stemmer.

Trafikken

Det er utrolig mye trafikk disse dagene før og etter Songkran, men at dødstallene er så store er kraftig overdrevet faktisk. Det dør dessverre mange mennesker i denne tiden i ulykker, men ikke mer enn hva gjennom snittet for Thailand er resten av året faktisk.

Det er litt uenighet mellom forskjellige statistikker på hvilke tall som er de riktige, men 67 mennesker sier en liste at dør i trafikk ulykker hver dag i Thailand. Denne listen er det WHO som har gitt ut for noen år siden.

I 2015 døde det 52 mennesker hver dag under Songkran dagene og i 2016 var tallet 63 i de samme dagene. Altså en del lavere enn gjennomsnittet ellers i året. Dette kan kanskje komme av at trafikken er så stor at farten blir lavere og køene lengre slik at det ikke blir de samme harde sammenstøtene.

Stor fest

Uansett hvor triste tallene fra trafikken er så er dette en av Thailands store fest høytider og noe absolutt alle thaier ser frem imot. Det er vel ikke en eneste thai som ikke deltar dersom de bare har den minste mulighet.

Og turistene strømmer til landet i store horder for å være med på denne festen. Det er vel knapt et sted i verden som kan vise til en liknende fest og som varer i så mange dager. Det er nesten så det er totalt lovløst noen ganger virker det som. Men heldigvis så har myndighetene begynt å slå hardere ned på de som «skiller» seg ut alt for mye. De får alt fra tilsnakk til et sted å sove over natten. For det er mye flytende også som går inn i menneskekroppene som deltar på denne festen – det er ikke bare i gatene det flyter.

© 2021 N-M-A