Små bidrag – blir til slutt store

Små bidrag – blir til slutt store

Jeg må dvele enda litt rundt dette med plastikk problemet i verden. Det er jo mange år siden ting ble lagd i plastikk i alle mulige varianter, men i hvert fall her i Norge så er det jo ganske mange år siden vi fikk privat avfalls sortering også. I hvert fall der jeg har bodd de senere årene har vi hatt en dunk for papir, en dunk for plastikk og en dunk for annet avfall. Det burde jo ikke være så veldig vanskelig på flere plasser rundt omkring i verden å få til også.

Privat hushold

Selv om det er småting i den store sammenhengen, så hjelper det for hver eneste som bidrar. Du kan jo selv begynne med din egen husholdning og sjekke ut hvor mye plastikk du kaster i søpla hver eneste dag og hver eneste uke. Dersom du ikke har tenkt over slikt tidligere så vil jeg anta at du blir ganske overrasket faktisk – det er MYE mer enn hva jeg trodde det var i hvert fall. Jeg har ikke konkret sjekke antall kilo eller volum, men i de senere årene har vi samlet all plastikk i en egen pose og båret det til den rette dunken utenfor der vi bodde. Og jeg ble virkelig overrasket over hvor kjapt den pose ble full!

Hva kan kastes

Det er faktisk ikke all plast som kan gjenvinnes. Man må faktisk ha litt kunnskap for å kildesortere på riktig måte. Og en plass man kan finne informasjon om slike ting er hos Norsk Gjenvinning. Der er det en side med informasjoner om ulike typer plast. Og i tillegg man man ganske enkelt lese seg frem til andre tjenester de driver med også i forbindelse med renovasjon og slike ting. En viktig miljøfaktor i dagens samfunn at alt avfall blir tatt hånd om på riktig måte. Det er jo nettopp fordi plast ikke blir tatt hånd om at verdens plastikk problem er økende. Du og jeg (ikke direkte forhåpentligvis) bare kaster fra oss plast i naturen og det blir liggende å skade naturens omløp og også en stor fare for dyrelivet på jorden.

Mange tilbud

Mange tilbud

I Norge har 95 % av befolkningen tilbud om innsamling av plastemballasje. Men selv om tilbudet er nært heldekkende så er det fortsatt mye som havner der det ikke skal havne. Vi mennesker er dessverre alt for late i mange sammenhenger!

Men fordi det er ulike tilbud på forskjellige steder i Norge så er det alltid en del spørsmål som dukker opp. Et sted man kan få svar på en del av sine spørsmål er på nettsiden som heter sortere.no. Der kan man både lese for å lære og man lese for å svar på sine spørsmål.

Selv om din sortering er meget liten i den store sammenhengen så hjelper alt. Informasjon som kan leses på sistnevnte side er at det daglig havner cirka to tonn søppel på gaten i Norges hovedstad. Og på verdensbasis anslår de at det havner pluss minus ti tonn plastikk bare i havet hvert eneste år. Tenk litt på de tallene og hva de gjør for naturen og for dyrene!

© 2021 N-M-A