Sertifikat og trafikk i Thailand

Sertifikat og trafikk i Thailand

Som sikkert de fleste der ute har forstått så har jeg en stor forkjærlighet for Thailand. Og jeg oppholder meg der store deler av tiden min. Men det er enkelte ganger jeg begynner å lure på hvordan et så stort land kan fungere. Denne gangen tenker jeg på trafikk og trafikk regler. Jeg tror ikke det er mange her i landet, i forhold til det totale antallet, som har gjennomført førerprøve og virkelig kan trafikk reglene. Det være seg bil sertifikat eller motorsykkel sertifikat. Her nede kjører jo de fleste fra veldig tidlig alder.

Korrupsjon

For en del år siden var det veldig enkelt å «kjøpe» sertifikat her i Thailand foren meget billig penge. Og det virket som om det var helt vanlig. Min ex kjøpte sitt bilsertifikat for (om jeg husker riktig) 1000 thailandske baht. Kursen den gangen så var det godt under 200 norske kroner. Og så kunne hun bare sette seg bak rattet og kjøre «lovlig». Uten det minste form for opplæring eller testing av kunnskaper. Ut i trafikken på motorveien i hastigheter på over 100 kilometer i timen var liksom ikke noe problem.

Jeg klarte ikke helt å akseptere dette helt ut, så jeg sendte henne på kjøreskole for å ta noen timer med en lærer på sitt eget språk. Det var krav fra meg før vi skulle gå og kjøpe oss vår egen bil. Hun skulle ha noe grunnopplæring først – så fikk heller jeg ta meg av det å fullføre opplæring hennes etter vi hadde kjøpt bil. Og slik ble det. Hun tok et ti timers kurs med lærer på sitt språk og deretter videre enkel opplæring med meg. I dag er hun faktisk en ok sjåfør og har så langt – cirka 10 år senere – ikke hatt noen ulykker på veien.

Trafikk regler

Men at det ikke er enda mer trafikk ulykker på veien i Thailand enn det det faktisk er er nesten utrolig. Dersom korteste vei er i motsatt kjørebane MOT trafikken så kjører en thai der dersom han skal for eksempel til en avkjøring eller en noe slikt. Han bare blinker med lysene og kjører i vei – blinke med lysene her nede har motsatt betydning av hva det gjør hjemme. Her nede betyr det at «her kommer jeg – flytt deg», mens hjemmefra er jeg vant med at dersom man blinker med lysene så gir man signal til motparten at vedkommende kan kjøre.

Trafikklys

Bildet over her er faktisk et veldig godt bilde på hvordan trafikken reagerer på trafikklys i Thailand. Dersom du stopper på rødt lys og venter på at det skal bli grønt, så er det dessverre ikke uvanlig at det tuter bak deg og vil ha deg til å kjøre. Og det er også de som bare gir gass – blinker med lysene og kjører uansett faktisk. Det har jeg opplevd og sett med egne øyne. Heldigvis skjedde det ingen ulykke når jeg opplevde dette, men det var ikke langt unna. Bilen som kom fra siden oppfattet heldigvis situasjonen tidlig og bremset ned.

Det å kjøre i trafikken i Thailand er utrolig utfordrende. Skal du ut i denne trafikken, så være uthvilt og opplagt så du oppfatter ting rundt deg raskt. Veldig ofte er det ikke du som er problemet, men de rundt deg!

© 2021 N-M-A