Norsk valuta ute i verden

Norsk valuta ute i verden

Hva er det so egentlig skjer her i verden. Det skjer veldig mye rart som i hvert fall jeg ikke klarere helt å fatte årsaken til. Nå er det først og fremst valuta og prisene på de valutaene som sies at nesten styrer verdensøkonomien jeg først og fremst tenker på. Den norske kronen er jo så historisk svak nå mot mang valutaer at det må jo være et eller annet som er riv ruskende galt et sted. Har ikke de norske politikerne oversikt over hva som skjer eller er det bare så mange tilfeldigheter som styrer dette? Jeg vet ikke svaret, men jeg har fått veldig mange tanker i hodet opp gjennom de senere årene etter hvert som vår norske krone har svekket seg gradvis.

Hoved valutaer

Det er vel først og fremst en to eller tre valutaer som sies å være hoved valutaene i verden. Jeg tenker da selvfølgelig på Euro, US Dollar og britiske pund. De tre står for veldig mye av verdens økonomi. Selvfølgelig finnes det andre valutaer også som har meget stor betydning. I den østre delen av verden finnes jo både japanske Yen og kinesiske Yuan. For ikke å glemme Thailandske Baht som har styrket seg enormt de senere årene. Ryktene sier at de er den valutaen i verden som har styrket seg mest de eller det siste året. Jeg har dessverre ingen kilde til den uttalelsen, men jeg vet at i hvert fall forholdet mellom krone og baht er voldsomt endret. I dag er vel kronen nesten halvert i forhold til nettopp Thailandske Baht.

Thailand

For å ta noen konkrete eksempler jeg selv har opplevd da jeg har tilbragt mye tid i nettopp Thailand. For litt over åtte år siden kjøpte jeg meg en bil her nede. Da kalkulerte jeg med 1 krone hadde verdi på 5,2 thai baht. Og etter at jeg hadde gjort min investering, så forbedret kursen seg for min del og kursen ble både 5,5 og opp mot 5,8 tror jeg det var på det beste etter at jeg hadde kjøpt bilen den gangen. Så alt var bare fryd og glede den gangen i mine øyne. Bilen ble nemlig tatt på avbetaling og stigningen gjorde at bilen ble billigere enn først antatt i mitt budsjett for innvesteringen.

Thailand

Så fra cirka oktober måned i 2014 begynte kursen å gå under 5 baht for 1 krone. Jeg tror det er cirka da at det var siste gangen vi så den kursen, og jeg vet selvfølgelig ikke om vi noen gang vil se de kursene igjen. Men valutakurser her i Thailand har snudd før og kan fullt mulig gjøre det igjen. Kun den som følger med på disse kursene vil få se om så skjer innover i fremtiden.

Mange ting kan innvirke

Som så vidt nevnt så er det utrolig mange ting som kan påvirke dette videre. Ikke bare hvordan situasjonen er i Norge, men også i de forskjellige respektive land. Renter, den totale verdens situasjonen økonomisk, devalueringer, for høye priser og så videre kan alt på flere måter enn jeg kjapt kan forklare innvirke på dette. Følg med selv og du får kanskje oppleve de gode årene igjen en eller annen gang!

© 2021 N-M-A