Kokebok for norsk mat i utlandet

Kokebok for norsk mat i utlandet

Jeg har spekulert en del på om det hadde vært en god ide og lage en kokebok med oppskrifter på norsk mat. Men all maten og alle oppskriftene med ingredienser kjøpt i utlandet. For mitt vedkommende betyr det Thailand, men den kunne man jo ha gjort litt undersøkelser på slik at den kunne vært benyttet i flere andre land også. Noen land er jo ganske like de andre, mens når distansen blir stor som fra Norge til Thailand så endrer ingrediensene seg en del. Det har vel igjen å gjøre med klima og jordsmonn og så videre for å gro forskjellige saker. Men veldig mye kan kjøpes inn i større supermarkeder i dag, men de sakene er en del dyrere enn lokale saker.

Noen eksempler

En ting som kommer høyt opp på listen er hvordan vi bruker kjøttet fra de forskjellige dyrene. Okse, gris og kylling kjøtt er de tre hovedsakene vi snakker om her. Det finnes selvfølgelig mange andre varianter, men de lar vi ligge til senere eventuelt. Men for å ta en viktig sak også når det gjelder her i Thailand i hvert fall. På grunn av sin religion og tro spises det lite oksekjøtt her i landet. Og siden det er liten omsetning på slikt så er det en del dyrere enn gris og kylling. Skal ikke begi meg noe mer inn på hva og hvorfor nå. Det får bli en annen diskusjon dette med hvorfor dette ikke spises. Andre ting er krydder. Krydder finnes i utrolig mange varianter, men de krydderiene vi er vant med fra Norge finnes ofte kun i større supermarkeder igjen og koster litt mer.

Men bruk av for eksempel grisekjøtt og mye krydder for å skape den spesielle smaken man ønsker. Da merker man ofte ikke mye til om det er oksekjøtt man normalt er vant med å benytte. Slik kan man «jukse» i mange situasjoner. «Drepe» smaken litt for å utnytte de ingrediensene som er billigst og mest tilgjengelige.

Stor bok

Jeg har faktisk litt tro på at dette kunne blitt en suksess, selv om det hadde vært mye arbeid å kartlegge alle variasjonene. Og for ikke å snakke om alle variasjonene som ville kunne bli til forskjellige steder i landet. Hva man får tak på av ingredienser i forskjellige deler av Thailand varierer jo og stort. Selv om boken sikkert kunne blitt en suksess for en del mennesker så tviler jeg på at det hadde blitt noen enorm fortjeneste igjen i et slikt prosjekt. Det er vel derfor jeg heller aldri har gjort noe mer med dette enn å tenke på det.

 

Holde på det man har i dag

Så jeg tror jeg fortsetter med den varianten som jeg har brukt i mange år og har muligheten til fremover også. Det er å nyte lokal thai mat, ta med varer fra Norge, og nyte de varene jeg har mulighet til å ha med på mine turer opp og ned mellom disse to landene. Samt at jeg kan spørre gode venner om de har noe plass i kofferten og kan ta med noe varer i ny og ne til eller for meg.

© 2021 N-M-A