Hjemmelaget mat for meg selv

Hjemmelaget mat for meg selv

Hadde dere sett hvordan jeg ser ut så hadde dere lett forstått at jeg er glad i mat. Men det er dessverre ikke bare mat som er årsaken til at jeg er en stor mann. Men det får bli en helt annen historie ved en annen anledning. Det er ikke mitt personlige liv som skal legges ut her. Men jeg snakket litt om ideen med kokebok i forrige artikkel, og jeg klarer ikke helt å slippe taket på dette med mat. Gland i mat er jeg som mange andre, men jeg liker å lage mat også – det er det ikke alle som trives med.

Hva er din favorittmat som du selv lager?

I Norge

Maten er veldig forskjellige i store perioder av året for min del. Men jeg forsøker å lage noe mat med norsk tilsnitt av og til også på mitt eget lille kjøkken. Ting begrenser seg når man ikke har et stort kjøkken å boltre seg på selvfølgelig. Og ikke har jeg alle de redskapene som jeg kunne ønske meg heller. Ikke engang stekeovn har jeg. Og jeg har bare to kokeplater. Det kan bli noe snaut når jeg forsøker å lage meg en god middag, men man må jo forsøke å tilpasse seg så godt man kan. Jeg har bare to eklektiske kokeplater, samt at jeg kan sette opp en induksjonsplate når jeg føler behov for det. Og i tillegg har jeg en mikrobølgeovn. Thats it!

Men selv med så begrensete muligheter så kan man lage mye god mat. En av mine favoritter av enkel mat er Meksikansk gryterett. Kanskje ikke noe gourmet mat, men jeg synes den er kjempegod når jeg får krydret den opp litt. Pølser står også høyt på listen, og da gjerne med hjemmelaget potetmos. Forskjellige pastaretter, kjøttkaker som er hjemmelaget, hjemmelagete supper med blomkål suppe som den største favoritter. Ja slik kunne jeg ha fortsatt til listen ble meget lang.

Thai mat

Men også blant thai mat finnes det utrolig mye godt. Hva sier du til en Tom Yam Kung suppe? Kjenner ikke til det nei – det er en litt sterk suppe med masse smakstilsetninger og med reker. Denne suppen lager thaiene i mange varianter. Sjømat, bare reker, kylling, fisk, mix av de du ber om eller sikkert enda flere varianter. Stekt ris med gris, kylling eller reker er jo alltid enkel og grei mat. Og alle de forskjellige variantene av nudler. Stekte nudler, kokte nudler, nudel suppe og så videre. Paneng Gai er snadder – kylling i chilipasta med diverse grønnsaker.

Og så stekte varianter av alle mulige retter. Stekt gris, stekt kylling, stekt eller grillet blekksprut eller akkar. Alle disse serveres sammen med for eksempel klebrig ris og en eller annen sterk dipp av chili og gjerne litt fiskesaus, lime og hvitløk. Jeg er dessverre ikke god til å lage thai mat selv, men også i Thailand begynner det å komme mer og mer halvfabrikat mat som gjør det enkelt for en utlendig å koke noe som likner litt thai mat hjemme på kjøkkenet.

© 2021 N-M-A