Det thailandske kjøkken

Det thailandske kjøkken

Det thailandske kjøkken

Thailandske matretter inkluderer mye ris og olje. Jordbruket i Thailand er veldig viktig og mange bor på landsbygda. I landet dyrkes det blant annet ris, grønnsaker og frukt, kokosnøtter og mais. Turistnæringen er stor i Thailand og mange tjener penger på turistene og næringer relatert til det. Man må imidlertid passe på å ikke bli matforgiftet i slike varme land, og i hovedstaden Bangkok er det tett med markeder.

Matrettene preges av harmoni, og man finner retter i alle slags styrkegrader når det gjelder krydder. Thailandsk mat er tradisjonsrik, samtidig som den er påvirket av vestlig kultur og gjort om til sin egen. I stedet for å servere én og én rett som man gjør i vestlig kultur, så serverer man alle rettene på én gang, i thailandsk kultur. Av bestikk så brukes ikke kniv, men skje og gaffel.

Maten kan se forskjellig ut og smake ulikt, avhengig av hvem som har laget den. Rettene kan altså tilpasses den enkelte, og det har også noe å si hvor maten er tilberedt og til hvilken anledning maten lages. Thailendere har hentet inspirasjon fra utlandet og tilpasset krydderne og smakene etter thailandske tradisjoner og prinsipper.

Som sagt så er harmoni viktig i hver enkelt rett, og det skal være en riktig balanse mellom sart, skarpt, søtt og surt. Det er meningen å tilfredsstille alle sanser, og både smak og konsistens skal være harmonisk, både i retten og i det helhetlige måltidet. Tradisjonelt sett så inneholder et thailandsk måltid en suppe, en rett laget av karrikrydder, og en fisk- og grønnsaksdipp.

Thailandske matretter

Kokospannekaker er en søt og enkel dessert, for eksempel om sommeren. Dette blir regnet som en dessert, og man også ha frukt til, som for eksempel mango, papaya eller pasjonsfrukt. I motsetning til norsk pannekakerøre, så inneholder denne røren blant annet rismel, kokos, kokosmelk og kokosolje. Det anbefales å bruke en melk som er søt og kondensert, eller for eksempel honning, til servering.

Thailandske matretter

Papayasalat er en frisk salat til lunsj, eller som tilbehør til kjøtt eller fisk. Hovedingrediensen i denne salaten er grønn papaya. Andre ingredienser er for eksempel gulrot, sukkererter, løk, fiskesaus, rød chili, lime, palmesukker, peanøtter, plommetomat og hvitløk. Salaten kan tilpasses etter ønske og smak, og man kan for eksempel velge andre grønnsaker og redusere bruken av chili. Man lager først dressingen, og så tilsetter man ingrediensene.

Thaisuppe med reker, er en klassiker. Man koker først opp vann, deretter tilsetter man sitrongress, hvitløk, chili, limeblader og galangal og lar det syde. Så tilsetter man grønnsakene og lar det småkoke. Til slutt har man i rekene og lar det syde. Man skrur ned varmen og har i fiskesaus, sukker og limesaft, smak til slik som det passer.

Dette er gode eksempler på thailandsk mat, og hvor viktig det er med balanse og harmoni mellom krydderne. Den thailandske maten er enkel, sunn, og de ingrediensene som brukes er naturlige og bra for kroppen. Utfordringen kan være de ulike ingrediensene som man tradisjonelt ikke finner i det norske kjøkkenet, men dette kan varieres.

© 2021 N-M-A