Aldri så norsk som når man bor i utlandet

Aldri så norsk som når man bor i utlandet

Det begynner å bli en stund siden jeg flyttet til Thailand. Jeg angrer ikke et sekund, men jeg må innrømme at det er mye som har overrasket meg. Ikke bare knyttet til den nye kulturen, men knyttet til hvor viktig min egen kultur har blitt for meg.

Kulturen i Thailand er svært forskjellig fra den norske og jeg må si at jeg trives veldig godt her. Det handler altså ikke om trivsel eller for den saks skyld penger. Det handler, tror jeg, om kultur og oppvekst.

Alt som er annerledes

Det første man merker når man kommer til et nytt land er selvsagt alt som er nytt. Det handler om alt fra noe så banalt som luktene i gatene til hvordan folk oppfører seg. De selger mat på gatene, det ropes på markedet og det er litt organisert kaos. (I alle fall tror jeg det er organisert kaos, jeg lurer litt av og til)
Thailand er smilets land, og det stemmer. Jeg møter smil alle steder og folk tar kontakt helt tiden. Uvanlig for en nordmann som er vant til å møte stive blikk.

Alt dette er noe du legger merke til første gangen du besøker landet. Dette er det eksotiske og fremmede som fasinerer oss. Samtidig er det ikke helt enkelt å forstå og det kan føles veldig fremmed. Selv etter flere år i Thailand, ser jeg det eksotiske i det samfunnet jeg bor i. Det vil jeg nok alltid gjøre, og jeg vil nok alltid sammenligne det med mitt hjemland.

Borte bra, hjemme best

Borte bra, hjemme best?

Jeg kan ikke si at jeg leste aviser hver dag da jeg bodde i Norge. Det var ikke så viktig. Nå har jeg elektronisk abonnement på de største norske avisene og følger ivrig med på nyhetsbildet. Jeg følger med på de engelske versjonene her nede, men teknisk sett er det ikke nødvendig å følge med på de norske. Så hvorfor gjør jeg det?

Jeg får tilsendt brunost og baker grovbrød i tillegg til alle de lokale godsakene. På 17.mai, heiser jeg det norske flagget og jeg kjenner faktisk til de fleste norske flaggdager nå. Jeg er delvis engasjert i sjømannskirken. Ikke fordi jeg er kristen, men fordi det er en viktig forbindelse til Norge.

Sammen med andre nordmenn

Det er mange nordmenn som besøker Thailand, og det er som å møte en gammel venn hver gang. Du hører folk snakke norsk i en bar, og da er det ikke uvanlig at flere nordmenn slår seg ned og begynner å prate. Noe som nesten hadde vært utenkelig i Norge.

Jeg har tilbrakt koselige kvelder sammen med nordmenn og pratet om alt og ingenting, spilt vri åtteren, tjue-ett og innimellom litt sjakk. Det er sjelden vanskelig å finne en kortstokk, et sjakkbrett er noe vanskeligere. Så blir vi sittende og prate utover kvelden.

Sammen med andre nordmenn

Jeg tror at vi nordmenn blir mer åpne for å være sosiale når vi møter andre nordmenn i utlandet. Da har vi liksom ristet av oss det at vi er sjenert, at vi ikke liker å sitte sammen med fremmede og at vi egentlig er litt slitne i smilemusklen etter å vært på jobb.

Forstår utlendinger om kommer til Norge litt bedre

Årene i Thailand har gjort meg mye mer norsk enn oppveksten i Norge gjorde. Jeg er nå nesten blitt en ekspert på norsk kultur og retter gjerne på nordmenn som er på besøk i Thailand når vi snakker om nordmenn.Dette har overrasket meg og jeg har tenkt litt på det i det siste. Hvorfor reagerer jeg slik? Altså hvorfor blir Norge så mye viktigere nå enn når jeg bodde i Norge?Jeg tror det har med at man føler seg fremmedgjort i utlandet. Du mangler alle referansene du er vokst opp med og du føler deg litt utenfor. Selv om du etter noen år begynner å bli nesten som en innfødt, så er opprinnelseslandet ditt; der du kommer fra utrolig viktig. Det er identiteten din.

Dette er noe jeg har diskutert også med engelskmenn, svensker og andre utlendinger som bor i Thailand. De sier alle det samme. Derfor tror jeg, basert på min lille og høyst uvitenskapelige undersøkelse, at dette er svært vanlig. Det gjør at jeg har fått en større forståelse for innvandrere som kommer til Norge. Uansett grunn, det skjer noe med sjelen vår når vi havner i et annet land. Vi begynner å fokusere på vår egen kultur på en helt annen måte enn hvis vi bor i vårt eget land. Derfor er det kanskje ikke så merkelig at folk søker mot andre som deler egen kultur og språk. Jeg synes det er litt spennende å fundere på om det etter hvert vil bli slik at jeg vil ta kontakt med folk fra Thailand når jeg er ute og reiser. Om de vil føles som ”mitt folk” etter å ha bodd her så lenge?

© 2021 N-M-A